Viyana Üniversitesi’nde Okumak

0 Shares
0
0
0

Son yıllarda „Yurtdışında Üniversite Eğitimi“ konusuna olan ilgi , Viyana Üniversitesi’nin de Türk öğrenciler tarafından popülaritesinin oldukça artmasını sağladı.

Farklı platformlardan, Viyana Üniversitesi’nde nasıl okunabileceğine, başvuru prosedürlerinin nasıl gerçekleştiğine ve Viyana’da ki öğrenci yaşamına dair çok fazla soru aldığım için dün Youtube kanalıma “ Viyana Üniversitesi’nde Okumak“ konulu bir video yükledim.

Genel hatlarıyla gözünüzde şekillenmesi amacıyla bilgi vermeye çalıştığım bu videoda;

– Viyana Üniversitesine Başvuru,
– Almanca Kursu,
– Viyana’da Yaşam Şartları gibi noktalara değinmeye çalıştım.

(Eğer videoyu henüz izlemediyseniz, videoyu izledikten sonra bu alandaki yazılarımı okumanızı tavsiye ederim.)

Şimdi burada biraz daha detaya inerek, göz atabilmeniz için konuları, linkleriyle beraber paylaşacağım. Umarım arayışta olan birilerine yardımcı olabilirim.

Kimler Viyana Universitesinde Okuyabilir?

Türkiye’de liseyi bitirip, üniversite sınavına girerek akabinde dört yıllık, bir devlet ya da özel üniversite kazanmış her öğrenci Viyana Üniversitesi’nde okumak için başvurusunu gerçekleştirebilir.

Kazanmış olduğunuz üniversitenin, devlet ya da özel üniversite olmasının hiç bir önemi yok, çünkü zaten Viyana Üniversitesi’ne başvuru için, kazandığınız üniversiteye kayıt yaptırma zorunluluğunuz yok. Önemli olan şey, kazandığınız bölümün Viyana Üniversitesi‘nde eş değerinin olup olmaması. Kazanılan fakültenin hangi bilimleri kapsadığı değil, harfiyen ÖSYM’de yer alan bölüm önemli.

Viyana Üniversitesi‘nde bulunan bölümleri, alt kısımdaki linkten görebilirsiniz:

https://slw.univie.ac.at/en/studying/degree-programmes/bachelordiploma-programmes/

 

BAŞVURU ve KABUL

Eğer Viyana Üniversitesi’nde okumak istiyorsanız, başvuru için ihtiyacınız olan en önemli iki şey, ÖSYM’den size gelen üniversiteyi “kazandı belgesi” ve “lise diplomanız”. Lise diplomasının mutlaka apostillenmiş olması gerekiyor.
Üniversitenin bununla ilgili bilgi verdiği sayfanın linki : https://slw.univie.ac.at/en/studying/legalisation/

Başvuru için Gerekli Belger

  • Pasaport (JPEG ya da PNG formatında)
  • Vesikalık Resim (JPEG ya da PNG fotmatında)
  • Apostillenmiş Orijinal Lise Diploması (PDF formatında)
  • ÖSYM Belgesi (PDF formatında)

(Lise Diplomasının ve ÖSYM belgesinin yeminli almanca tercümesiyle birlikte NOTER’den tasdiklenmesi gerekmektedir)

Aşağıdaki link, Viyana Üniversitesinin „ÜNİVERSİTEYE KABUL“ kısmına ait olup, bu konuyla ilgili tüm detayların bulunduğu alana buradan ulaşabilirsiniz:

https://slw.univie.ac.at/en/studying/admission/

Ancak daha da ayrıntıya girmek istersek, biz Türkiye’den gelen öğrenciler için, Viyana Üniversitesi’nin tabiriyle “aus einem Drittstaat” yani, “ üçüncü dünya ülkelerinden“ olanlar (evet yanlış anlamadınız, Avrupa dışındaki ülkeler üçüncü ülkeler olarak adlandırılıyor) ve almancası olmayanlar için ayrıntıların bulunduğu kısım hemen alt kısımda bulunan bu linkte:

https://slw.univie.ac.at/en/studying/admission-to-bachelordiploma-degree-programmes-with-non-eu-school-leaving-certificate-and-citizenship-without-knowledge-of-german/

Yukarıda paylaştığım sayfada dikkat ederseniz, Viyana Üniversitesi’nin okula başvuru ile ilgili tüm akla gelen soruları, videolar halinde görsel bir şekilde cevapladığını görebilirsiniz. Incelediğinizde sayfanın ne kadar açıklayıcı olduğunu farkedeceksiniz.

 

ALMANCA KURSU

Viyana Üniversitesi‘nin anadili almanca olduğu için, anadili almanca olmayan yabancı uyruklu öğrencilerden, okula başlayabilmeleri için en az C1 seviyesinde bir almanca sertifikası talep ediliyor.
Üniversite’nin resmi sayfasında önerdiği ve sadece sertifikasını kabul ettiği EPD (ErgänzungsPrüfung Deutsch) sınavına hazırlayan toplamda üç kurs var.
Bunlar:

WIHOK : https://sprachenzentrum.univie.ac.at/en/german-courses/vwu-deutschkurse-neu/
VWU (die Berater) : https://germanforstudents.com/de/
ORIENT : http://www.orient-gesellschaft.at/content/vwu-semesterkurse

Lütfen Dikkat:

Zamanında VWU kursu diye anılan, hatta videoda da öve öve bitiremediğim,benim canım ciğerim “VWU” kursum, olmuş sana yeni adıyla “Die Berater“. Kursla yaptığım telefon görüşmesinden edindiğim bilgiye göre, yeni sisteme göre Viyana‘da ki Üniversitelerin kabul ettiği bu üç kurs artık genel olarak “VWU” (Vorstudienlehrgang Wiener Universitäten) yani „Viyana Üniversitelerine Ön Hazırlık Kursları“ diye adlandırılıyormuş. Eskiden sadece VWU kursunda geçerli olan kurs sistemi ve dereceleri, kurs ayrımı yapılmaması adına tüm diğer iki kursa da uyarlanmış ve kurs fiyatları eşitlenmiş.
(Dönemlik Kurs ücretleri : 1180€ + 20€kitap)

Eski VWU kursu artık sadece mültecilere ve buraya üniversite eğitimi için gelen ancak lise diplomalarındaki Fizik, Kimya, Matematik, Biyoloji gibi dersleri sayılmayan öğrencilere, bu kursları yapma imkanına devam eden bir kurum olarak kalacakmış.

(Viyana Üniversitesi okuldaki bölümlerine göre; Iran, Afganistan, Pakistan .. gibi ülkelerin öğrencilerine bu dallardaki kursları yapmalarını öngörüyor.)

Yukarıda linklerini paylaştığım kursların sayfalarında “VWU“ ibaresini gördüğünüzde, hali hazırda karışan kafanızın iyice çorba olmaması adına bu kısa gibi görünen uzun bilgiyi sizle paylaşmak istedim:)
Buraya da hemen, ön hazırlık kursları hakkında bilgi alabileceğiniz genel sayfanın linkini paylaşıyorum :

https://oead.at/en/to-austria/university-preparation-programmes/vienna/


OKUL SİSTEMİ

Bu bölümde sizlerle, Viyana’ya gelmeye karar verdiğim zaman haberdar olsaydım, gelmeyi iki hatta beş kez düşüneceğim, okul sistemiyle ilgili önemli bilgileri paylaşmak istiyorum.

• BÖLÜMLERİN GİRİŞ SINAVLARI


Okuldan kabulü aldınız, vize işlemlerini hallettiniz, Viyana’ya gelip Almanca kursuna gidip, kursu da hakkıyla geçtiniz. Geriye kalan tek şey bölüme başlamak.
Ancak bazen işler planlandığı gibi gitmeyebiliyor.
Bazı bölümlerde, yoğun talep ve yığılma nedeniyle “Aufnahmeprüfung” dedikleri bölüme giriş sınavı mevcut. Bu sınav, hem içeriği (literatürü), hem de tarihi açısından bölümden bölüme farklılık gösteriyor. Bu sınavda öngörülen seviyeye ulaşan öğrenci, bu bölüme girmeyi garantiliyor. Bazı dönemlerde ise bölüme başvuru sayısının az olması nedeniyle, bu sınav hiç yapılmayabiliyor.

Giriş sınavının olduğu bölümler

  • İşletme ve Uluslararası İşletme
  • Ekonomi Bilimi
  • Biyoloji
  • Eczacılık
  • Gıda Bilimi
  • Bilgisayar Bilimleri
  • Psikoloji
  • Gazetecilik ve İletişim
  • Öğretmenlik
  • Spor Bilimleri

Link: https://slw.univie.ac.at/studieren/studien-mit-aufnahme-eignungsverfahren/

STEOP SINAV SİSTEMİ


Üniversitenin ilk döneminde, yeni başlayan öğrenciler için zorunlu kıldıkları bir sistem. STEOP derslerinin sınavlarını geçmeden, başka hiç bir dersin sınavına girilemiyor. Bölümüne göre farklılık göstererek, bazı bölümlerde öğrencilerin sadece 2 STEOP dersi varken, bazı bölümlerde 6-8 derse kadar çıkabiliyor.

İşin can sıkan kısmı, bu STEOP derslerinin sınavlarına, sadece 3 giriş hakkı bulunuyor. Yani bir dersin sınavını 2 kez geçemediğinizde, 3. girişinizde „kommissionelle“ sınav olarak giriyorsunuz. („Kommissionelle“ sınav detayları alt kısımda yer alıyor.)
Tüm bölümlerde olmasada, hemen hemen her bölümde STEOP sistemi bulunmakta. Ancak giriş dersleri olduğu için, her zaman gözde büyütülece

4 SINAV HAKKI


Üniversitenin, Türk öğrencileri en çok zorladığı sistem sanırım STEOP sınavlarından sonra bu oluyor. Her dersin sınavına sadece 4 giriş hakkının olması, öğrencileri girecekleri sınavları ertelemeyi teşvik ediyor ve bu da okulun zamanla alışılageldik bir şekilde uzamasına sebep oluyor. Aslında belki de birinci ya da ikinci girişlerinde sınavı kolaylıkla verebilecek öğrenciler, bu kural nedeniyle tedirgin davranırlar.
4.hakka kaldıklarında, yine STEOP sistemindeki gibi „kommisionelle“ sınavla karşılaşıyorlar.

„KOMMISSIONELLE“ SINAV

Peki nedir bu „Kommissionelle“ sınav?
İsminden de anlayacağınız üzere, heyet önünde yapılan bir sınavdır bu. Sınavlarında son haklarına kalan öğrenciler, bu sınava girmeden önce sınavın sorumlusu olan Profesör ile iletişime geçerek durumu bildirir.
Öğrenci, sınav günü en az iki kişinin bulunduğu bir kurul karşısında bu sınavı yazılı olarakgerçekleştirmek ve kendisine sözlü olarak soru yöneltilirse bunu cevaplamak durumundadır.

Asıl can alıcı noktası ise, bu son heyet önündeki sınavı da geçemeyen öğrenciler, sistemin getirdiği koşul nedeiyle, okulda atılıyorlar.
Avrupa’da ki hemen hemen tüm üniversitelerde yaygın olan bu sistem, Türkiye’den gelen ve bu durumdan daha önce haberdar olmayan öğrenciler için sert bir kaya niteliğindedir.

YAZ OKULU


Türkiye’de epey yaygın olan yaz okulu sisteminin, Avusturya’da olmaması kulağa her ne kadar güzel gelse de aslında sisteme alışıncaya kadar kaybettikleri vakti telafi etmek isteyen öğrenciler için ciddi bir kayıp.
Ama bunun yanı sıra bir dersin sınavı sene içerisinde 3 ya da 4 kez (hatta belki daha fazla) gerçekleşebiliyor.

Lütfen Dikkat: Bahsi geçen bilgiler, sadece Viyana Üniversitesi ile ilgildir.

Viyana’da, Viyana Üniversitesi dışında;

• Viyana Teknik Üniversitesi – TU (https://www.tuwien.ac.at/)

…  gibi daha bir çok devlet üniversitesi mevcuttur.

 

Şimdilik bu konuyla ilgili paylaşacaklarım bu kadar.
Bu hafta içerisinde Viyana’da Okumak ile ilgili kişisel bilgilerimi ve deneyimlerimi yine bu başlık altında devam edeceğim.
Aklınıza takılan soruları yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Sevgiler
Selen

 

 

 

 

 

 

0 Shares
You May Also Like